Nivo A2/Lekcija 7/Zavisne rečenice- „dass“ rečenice u nemačkom jeziku

Nivo A2 / Zavisne rečenice- „dass“ rečenice u nemačkom jeziku

Zavisna „dass“ rečenica u nemačkom jeziku

„Dass“ rečenice se veoma često koriste u nemačkom jeziku. To je vrsta zavisnih rečenica koje počinju veznikom „dass“. Glavna rečenica ne bi imala nikakvog smisla bez ove zavisne rečenice. 

Glagoli koji se najčešće koriste u „dass“ rečenici su: sagen (reći), erklären (objasniti), denken (misliti), glauben (verovati), meinen (misliti), planen (planirati), hoffen (nadati), erwarten (očekivati), fühlen (osećati), hören (slušati), wünschen (želeti) itd.

Zavisna „dass“ rečenica – primeri

  • Ich freue mich sehr, dass du mir dein Vertrauen schenkst. (Ja se veoma radujem, da ti meni tvoje poverenje poklanjaš.)

Ich freue mich sehr“ je glavna, a „…, dass du mir dein Vertrauen schenkst.“ je zavisna „dass“ rečenica. U zavisnoj rečenici vidiš da je glagol „schenkst“ na kraju rečenice. Kod zavisnih rečenica veznik, u ovom slučaju „dass“, se nalazi uvek posle zareza. Posle „dass“ ,vidiš na primeru, ide „du“ – subjekat, pa bi po pravilu u rečenici predikat, tj. glagol „schenkst“ trebao biti na 2. mestu posle subjekta. Ovde to nije slučaj! U zavisnim rečenicama se glagol nalazi na kraju rečenice i u onom licu u kom je subjekat (du schenkst, ich schenke, wir schenken…). 

  • Peter hat versprochen, dass er heute kommt. (Peter je obećao, da on danas dolazi.)
  • Es ist schade, dass du keine Zeit hast. (Šteta je, da ti nemaš vremena.)
  • Stimmt das, dass du deine Prüfung bestanden hast? (Da li je tačno, da si tvoj ispit položio?)
  • Kann sein, dass heute Abend ein Sturm kommt. (Može biti, da večeras dolazi jedna oluja.)

Vežbaj 🏋️‍♂️


Možda te zanimaju i sledeće teme 👇